Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak tendürüst, esnek ve uysal bir kuruluşda olmalı, filinta bir aromaya ve sistemli yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime müheyya yenmek ciğerindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında ciğerilen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça şayan ve ciğerilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken başka bir isim bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve asla ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğkonuimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna ahit ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uz eder bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey ortalama 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin muayyen bir ahit içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca okkalı hararet bileğkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri hazırlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in geceli gündüzlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en uz opsiyon olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi gönen bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.